Cleaning window
Can It Be Clean Please?
23/05/2018
Pull Thru
Pull Thru Where are the Advantages?
30/05/2018
Show all

Besparingen en onvoldoende kennis

The 4 basics of cleaning: chemistry, mechanics, temperature and time

The 4 basics of cleaning: chemistry, mechanics, temperature and time

Besparen kan duur zijn

Tijd is geld, dat zien we ook terug in het reinigingsproces van flexibele endoscopen.

Een gebrek aan kennis over de basis van reinigen zorgt ervoor dat deze vorm van besparen een dure zaak wordt voor zowel ziekenhuis als patiënt.

De sleutel naar een veilige endoscoop ligt meer dan ooit in de basis, want daar worden de meeste fouten gemaakt.  Met de basis bedoelen we de vier elementen die een invloed hebben op het reingingsresultaat: chemie, kracht, tijd en temperatuur. Deze factoren staan weergegeven in een cirkel bekend als de “Sinner Circle”. Alle factoren beïnvloeden mekaar en vergroten of verkleinen elkaars aandeel in de cirkel. Het fundament van een goed reinigingsproces is het vinden van een juiste balans in de cirkel en daar gaat het zo vaak mis. Een veelvoorkomende fout is het verkorten van de inwerktijd zonder dat te compenseren met een ander element uit de cirkel. De dosering verlagen om kosten te besparen, is ook zo een voorbeeld. De watertemperatuur zakt vrij snel in een warmtegeleidende reinigingsbak gemaakt van RVS en zeker wanneer het water er uren blijft instaan. Dat lijken misschien minimale ingrepen, maar het resulteert in een opeenstapeling van fouten. De kans is groot dat er vervuiling achterblijft. Desinfectie wordt daardoor minder goed uitgevoerd. De onzichtbare micro-organismen die vervolgens achterblijven, groeien uit en kunnen zorgen voor bio film en kruisbesmetting. Het is een domino-effect. Als ziekenhuishygiënist vraagt u zich af waar in het reinigingsproces het fout is gegaan.

Te vaak zien we dat bij het reinigen vele elementen worden vergeten. Soms is dat een bewuste keuze, soms een gebrek aan kennis. Grondig reinigen is niet altijd gemakkelijk en kost tijd. Bovendien wordt er toch nog gedesinfecteerd. Die gedachte dat vervuiling wel bij de desinfectie wordt weggehaald, is verkeerd.
Een absolute voorwaarde voor een geslaagde desinfectiefase is een goede reiniging vooraf. Daarmee zou de vervuiling al voor ongeveer 90% verwijderd moeten zijn. Desinfectie is in beginsel bedoeld om micro-organismen af te doden, niet om te reinigen.

Wie de basis niet kent, maakt fouten. Dat geldt ook bij patientveiligheid. Training en begeleiding zijn essentieel. Medewerkers willen vaak wel, maar worden gehinderd door een gebrek aan kennis over de toepassing van een reinigingsmiddel, over het belang van desinfectie en een goede uitvoering van het borstelen van alle kanalen. Het lijdt tot cruciale fouten.

Reiniging en desinfectie zijn niet voor niets een basisvoorwaarde voor de beheersing van patientveiligheid. De eenvoudige basisprincipes, gecombineerd met kennis, aandacht voor detail en toewijding zijn de sleutels naar optimale hygiëne.